Nové zkušenosti a poznatky z experimentálního měření adheze na zkušebním stavu - Voltr, Petr; Zirek, Abdulkadir; Kayaalp, Bekir Tuna (Univerzita Pardubice, 2017)
Článek se věnuje aktuálním pokrokům v experimentálním výzkumu adheze kolo-kolejnice na zkušebním stavu v plném měřítku. Na zkušebním stavu byla zavedena bezdemontážní reprofilace kola a kladky, byl vyvinut nový měřicí a řídicí software, rozšířily se možnosti úpravy adhezních podmínek. Jako příklad nových výstupů jsou představeny výsledky měření adhezních charakteristik v podmínkách povrchů suchých, mokrých a znečištěných plastickým mazivem.
New experience and results from experimental measurement of adhesion on a roller rig
Keywords: adheze; kladkový stav; kontakt kolo-kolejnice; tření; adhesion; friction; roller rig; wheel-rail contact