Akta kapituly kongregací České františkánské provincie – Národní archiv - Caranová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2011)
Kniha s názvem Akta kapituly kongregací České františkánské provincie byla ručně psána po dobu 137 let od roku 1732 po rok 1889. O vzniku samotné knižní vazby jsou pochybnosti zda vznikla před nebo po sepsání listin (18. nebo 19. století). Kniha se dochovala ve značně poškozeném fyzickém stavu. Pokryvem je vínověfialový samet, který je ve velmi špatném fyzickém stavu. Obě desky jsou oddělené od knižního bloku, přední deska drží jen za vlákna textilního pokryvu. Přední deska je skroucená podle bloku, který nabyl objemu (ve spodní části) vrstvami pečetí. Kování se dochovalo v dobrém stavu. Jsou na něm patrné pozdější restaurátorské práce v podobě výměny nýtku na zadní horním štítku. Knižní blok se jeví na první pohled jako kompaktní a pevný. Postupně během listování je vidět poškozené šití ve středu složek, což má za následek uvolnění nebo přímo vypadávání dvoulistů nebo celých složek. Knižní blok má zlacenou ořízku po všech třech stranách, zdobenou lineárním tepáním. Uvolněním složek dochází k velkému poškozování zlaté ořízky otěrem a mechanické deformace okrajů listů. Dále jsou poškozené pergamenové proužky, na které je knižní blok šitý. Z těchto důvodů, a také proto, že bude kniha do budoucna badatelsky využívaná, jsme přistoupili ke komplexnímu restaurátorskému zásahu. Rukopis je součástí sbírky Františkánského řádu v Národním archivu v Praze pod signaturou FR 69.
Acta canonry congregation Czech Franciscan Province – Nationa Chancery
Keywords: rukopisy; restaurování knih; manuscripts; book restoration