Niger Delta, alebo ako prežiť ropu - Bayerlová, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práca je vypracovaná na základe výskumu, ktorý prebehol v rozmedzí piatich mesiacov v Port Harcourte, čo je hlavné mesto Rivers State a zároveň aj ropné industriálne centrum celej Nigérie. Cieľom výskumu je, skrz stratégie, aké si ľudia vyberajú na to, aby prežili nigérijskú každodennosť, ukázať obraz štátu a militantov ako konštrukt, ktorý je plne rovnocenný s realitou. Ako metódy výskumu boli použité zúčastnené pozorovanie a otvorené neštruktúrované rozhovory.
Niger Delta or how to survive the oil
Keywords: Niger; militantní skupiny; ropa; extraktivní ekonomika; fiskální federalismus; strategie přežití; pentakostalizmus; militants; oil; extractive economy; fiscal federalism; survival strategies; pentecostalism