Degradace Ag solí oxidované celulózy mikroorganismy - Laňarová, Jana (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se věnuje problematice stanovení Ag ve vzorcích práškových a obvazových materiálů OKCEL Ag-L, OKCEL Ag-T a kultivačních roztocích BHI a MALT metodou plamenové atomové absorpční spektrometrie. Ověřována byla stabilita a homogenita vybraných materiálů a propracována technika úpravy vzorků. Pro rozklad práškových a obvazových vzorků byla provedena optimalizace mikrovlnného rozkladu. Za účelem kvantitativního převedení stříbra do analyzovaného roztoku byla k mineralizaci vzorků použita 65 % (m/m) HNO3 a 25 % (m/v) amoniak. Roztoky BHI a MALT byly před vlastní analýzou 25x ředěny. Za uvedených podmínek byl vliv matrice shledán jako nevýznamný a pro stanovení uvolněného stříbra do roztoku mohla být použita metoda přímé kalibrace. Detekční schopnost a citlivost navržené metody, charakterizovaná hodnotou detekčního limitu, respektive charakteristické koncentrace byla 0,2 mg/l a 0,081 mg/l. Za účelem studia antimikrobiálních vlastností daných materiálů byl sledován vliv přítomnosti mikroorganismů Propionibacterium acnes, Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus epidermidis na uvolňování stříbra do roztoku. Sledován byl dále vliv teploty, času a světla na uvolňování stříbra do roztoku. Z naměřených hodnot vyplývá, že na uvolňování stříbra ze vzorku obvazu OKCEL Ag-T měl vliv mikroorganismus Pseudomonas aeruginosa. Na uvolňování stříbra ze vzorku prášku OKCEL Ag-L měl vliv mikroorganismus Aspergillus fumigatus po 2 dnech kultivace.
The degradation of oxidized celulose´s Ag salts by microorganisms
Keywords: oxidovaná celulóza; Ag soli oxidované celulózy; antimikrobiální vlastnosti; degradace stříbra; FL-AAS; oxidized cellulose; salts of oxidized cellulose; antimicrobial properties; degradation of silver; FL-AAS