Boje o Slovensko 1918-1919 ve vojenských kronikách - Kurka, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá líčením ozbrojeného konfliktu mezi Československou republikou a Maďarskem na přelomu let 1918-1919 prostřednictvím vojenských kronik československých pluků. Nejprve jsou ve stručnosti popisovány okolnosti, jež vedly ke vzniku samostatného československého státu s bližším přihlédnutím k vývoji na Slovensku. Následuje vykreslení procesu obsazování slovenského území československým vojskem. Dále popis událostí relativně klidného období mezi koncem ledna a dubna 1919 a důvody, které vedly ke vstupu československých jednotek na maďarské území. Největší část práce se věnuje přímo ozbrojenému konfliktu mezi Československem a Maďarskou republikou rad. Jsou zde zmíněny i zahraničně-politické okolnosti, které tento vojenský střet nezanedbatelnou měrou ovlivňovaly. A samozřejmě i rozřešení celého vojenského konfliktu.
Fighting for Slovakia 1918-1919 in military chronicles
Keywords: establishment of Czechoslovakia; fighting of Slovakia; wars; military chronicles; years 1918 - 1919; vznik Československa; boje o Slovensko; války; vojenské kroniky; léta 1918 až 1919