Intramolekulární hydroborační reakce u C,N- a N,N-chelatovaných boranů - Drábková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zabývá popisem hydroboračních reakcí, které se široce využívají v organické syntéze. Je rozdělena na teoretickou a experimentální část. Rešeršní práce popisuje a zobrazuje dosud známé hydroborace C=N dvojných vazeb organických sloučenin. Experimentální část se zabývá přípravou a reaktivitou C,N a N,N-chelatovaných chloroboranů s cílem přípravy odpovídajících boranů případně azaborolů.
Intramolecular hydroboration among the C,N- and N,N-chelated boranes
Keywords: Organokovové sloučeniny; elektrofilní adice; hydroborace; C,N-chelatované borany; N,N-chelatované borany; bor; Organometallic compounds; electrophilic addition; hydroboration; C,N-chelated boranes; boron