Skiagrafické projekce při radiodiagnostickém zobrazování dolní končetiny - Polgár, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce podává přehled skiagrafických projekcí dolní končetiny. U jednotlivých projekcí jsou popsány technické údaje, indikace pro její výkon a požadavky na přípravu pacienta i pracoviště. Praktická část se zaměřuje na srovnání informací z dostupné literatury s údaji používanými v praxi. Součástí práce je popis anatomické stavby dolní končetiny, stručný přehled historického vývoje rentgenové techniky a kapitola týkající se problematiky ochrany pacientů i personálu při rentgenování.
Skiagraphic projections in radiodiagnostic imaging of the lower extremity
Keywords: dolní končetiny; skiagrafická projekce; clona; rentgen; rentgenové záření; X-rays; lower limb; skiagraphic projection; diaphragm; X-ray