Bayesovské odhady v neživotním pojištění - Sehnalová, Bronislava (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce, zvaná Bayesovské metody v neživotním pojištění, se zabývá využitím bayesovských odhadů v oblasti neživotního pojištění. Důraz je kladen na model binomické/beta, model Poissonovo/gama a model normální/normální. Pro každý model je uveden příklad aplikace v pojistné praxi. Práce je dále zaměřena na Bühlmannův model a Bühlmann-Straubův model.
Bayesian estimates in non-life insurance
Keywords: bayesovská statistika; bayesovské odhady; teorie kredibility; model binomické/beta; model Poissonovo/gama; model normální/normální; Bühlmannův model kredibility; Bühlmann-Straubův model kredibility; neživotní pojištění; bayesian statistics; bayesian estimates; credibility theory; model binomial/beta; model Poisson/gama; model normal/normal; Bühlmann model; Bühlmann-Straub model