Plastické trhaviny na bázi oktogenu a bicyklooktogenu - Lučanová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce je úvodem do studia problematiky použití nitraminů cis-1,3,4,6-tetranitrooctahydroimidazo-[4,5-d]imidazolu (BcHMX) a 1,3,5,7-tetranitro-1,3,5,7-tetrazokanu (HMX) pro výrobu plastických trhavin. Je použito polymerní pojící matrice C-4. V této souvislosti pozornost byla věnována i vlivu plastifikátoru, dioktylsebakátu a inhibuje jeho rychlost pro tyto nitraminy. Pro porovnání je použita klasická trhavina C-4 s 1,3,5-trinitro-1,3,5-triazinanu (RDX) a částečně i trhavina Semtex 1A. Je nalezeno, že směsi C-4 s náplní HMX jsou málo citlivé, ale výkonnější, než klasická trhavina C-4 s RDX a Semtex 1A. Směsi s BcHMX jsou výkonnější, jako směsi C-4 s RDX a Semtex 1A, ale jsou poměrně citlivé k nárazu.
Plastic explosives on the bases of octogen and bicyclooctogen
Keywords: 1,3,5,7-tetranitro-1,3,5,7-tetrazokan (HMX); cis-1,3,4,6-tetranitrooctahydroimidazo-[4,5-d]imidazol (BcHMX); 1,3,5-trinitro-1,3,5-triazinanu (RDX); citlivost; detonace; trhaviny; sensitivity; detonation; explosives