Vztah zadluženosti obcí k jejich ekonomické odolnosti (případ Královéhradeckého kraje) - Kraftová, Ivana; Blažková, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Řízení zadluženosti obcí je v ČR věnována značná pozornost. Je nejen monitorována centrální vládnou, ale představuje i významný moment ekonomické odolnosti obcí. To, že k využívání financování dluhem inklinují obce s dlouhodobě záporným saldem svého rozpočtu, je pochopitelné. Otázkou ale zůstává, zda využití dluhu nesnižuje či dokonce neeliminuje ekonomickou odolnost obce. Cílem příspěvku je na jedné straně určit pozici obcí Královéhradeckého kraje v rámci celé České republiky z hlediska zadluženosti obcí, na straně druhé posoudit ekonomickou odolnost obcí tohoto kraje z hlediska dvou základních monitorovaných indikátorů, kterými jsou celková zadluženost a celková likvidita. Ekonomická odolnost je hodnocena na čtyřstupňové škále (vyšší, nižší, nulová + šedá zóna) s vazbou na testovací kritéria, určená ministerstvem financí ČR. Článek se v závislosti na výsledcích analýzy snaží obrátit pozornost na možná doplnění stávajících nástrojů řízení zadluženosti obcí v ČR.
Relation of municipal debt to their economic resilience (case of the Hradec Králové region)
Keywords: veřejný rozpočet; municipální rozpočet; ekonomická odolnost municipality; Královéhradecký kraj; celkový dluh; celková likvidita; public budget; municipal debt; economic resilience of municipality; Hradec Králové Region; total debt; total liquidity