Historie Terezína od konce 2. světové války až do současnosti z pohledu památkové péče - Bažant, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce se věnuje typologii a památkové obnově pevnosti Terezín po ničivých povodních v r. 2002. V první a třetí kapitole se snažím zmapovat důvody opevnění prostoru Litoměřice - Bohušovice nad Ohří, o stručný průřez historií města i o jeho budoucí využití. Ve zbývajících kapitolách se pokouším o stručnou charakteristiku opevnění Velké pevnosti a metodologii postupů při obnově mezi lety 2002 až 2008.
History of the Town Terezín in the Years 1945-2009
Keywords: Terezín; památková obnova; fortifikace; národní kulturní památka; Josef II.; Theresienstadt, die Denkmalpflege, die Fortifikation, das Kulturdenkmal, Joseph II.