Vliv vybraných alkaloidů čeledi Amaryllidaceae na viabilitu a indukci apoptózy u nádorových buněčných linií - Dalecká, Markéta (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem vybraných devíti alkaloidů čeledi Amaryllidaceae na viabilitu a indukci apoptózy u nádorových buněčných linií Jurkat a SK-BR-3. Alkaloidy rostlin představují perspektivní možnost terapie nádorových onemocnění, proto jsou v posledních letech předmětem testování v mnoha výzkumných laboratořích. Pro rozdělení skupiny alkaloidů, kterou jsme měli k dispozici, dle jejich cytotoxické účinnosti, byly použity dvě nezávislé metody. Nejprve byla použita spektrofotometrická end point analýza s tetrazoliovou solí XTT. Ve stejných koncentracích byly alkaloidy testovány metodou RTCA na přístroji xCELLigence, která zaznamenává změnu cell indexu buněk v čase. U všech alkaloidů byla vypočtena hodnota IC50 s ohledem na jejich potenciální využití pro účely protinádorové terapie. Dle výsledků z těchto experimentů byly tři nejúčinnější alkaloidy podrobeny dalším testům. Na průtokovém cytometru byla detekována změna buněčného cyklu ovlivněných buněk Jurkat a ve fluorescenčním mikroskopu byla pozorována indukce apoptózy vlivem alkaloidů. Testované alkaloidy se ve své cytotoxicitě velmi lišily, některé neměly na buňky žádný vliv a některé způsobovaly masivní umírání buněk apoptózou a inhibicí jejich proliferace.
The effect of selected Amaryllidaceae family alkaloids on viability and apoptosis induction in cancer cell lines
Keywords: alkaloidy čeledi Amaryllidaceae; protinádorová aktivita; indukce apoptózy; XTT; xCELLigence; Amaryllidaceae alkaloids; anticancer activity; induction of apoptosis