Tenzidy povrchově modifikované uhlíkové pastové elektrody pro stanovení látek určujících vanilkové aroma - Nawar, Amir Shaaban Farag Moham; Vytřas, Karel; Sýs, Milan (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce je zaměřena na přípravu povrchově modifikovaných uhlíkových pastových elektrod (CPE) vybranými tenzidy a jejich následné využití při voltametrickém stanovení potravinářských aditiv zodpovědných za vanilkové aroma, jakožto sumu methylvanilinu a ethylvanilinu. Z trojice vybraných tenzidů (dodecylsíran sodný, Triton X-100 a chlorid cetylpyridinia) se první zmíněný ukázal jako nejvhodnější povrchový modifikátor. Ve srovnání s nemodifikovanou elektrodou byla dosažena pozoruhodná reprodukovatelnost 0.3% relativní směrodatné odchylky pro pět opakování. Srovnatelné lineární rozsahy koncentrací od ~1 do 20 μmol· l-1 s limity detekce kolem ~20 nmol· l-1 by dosaženy za optimálních podmínek square wave voltametrie pro obě aditiva, jmenovitě při potenciálovém kroku 5 mV, amplitudě 70 mV a frekvenci 50 Hz. Vyvinutá metoda byla rovněž validována pomocí standartní referenční metody ISO 5565 2:1999(en) pomocí analýzy pekárenského cukru, vanilkových sušenek a alkoholického nápoje. Obdržené výsledky nasvědčují, že voltametrický přístup nabízí slibnou alternativu vysokoúčinné kapalinové chromatografii pro nízkorozpočtové kontrolní laboratoře.
Carbon paste electrodes modified with surfactants in determination of vanilla flavoring substances
Keywords: Povrchově aktivní látky; uhlíková pastová elektroda; voltametrie; ethylvanilin; vanilin; Surfactants; carbon paste electrode; voltammetry; ethylvanillin; vanillin