Štúdium protinádorového účinku tomatidínu na modelu mamárneho karcinómu - Lierová, Anna (Univerzita Pardubice, 2014)
Táto práca je zameraná na tomatidin, aglykonové jadro - tomatinu a jeho potenciálne účinky ako MDR modulátor. V teoretickej časti som sa zamerala hlavne na zhrnutie základných informácií o tomatidín a mnohopočetnej liekovej rezistencie, fenomén spôsobujúci rezistenciu na široké spektrum chemoterapeutík, a ABC transportéroch, ktoré sa priamo podieľajú na vzniku MDR. V experimentálnej časti sme sa zamerali na testovanie protinádorových účinkov tomatidinu, či už samostatného alebo v kombinácií s cytostatikom ako MDR modulátor in vivo aj in vitro testoch.
Study of the anticancer effect of tomatidine on model of mammary carcinoma
Keywords: tomatidin; mnohopočetná lieková rezistencia; MDR modulátor; doxorubicin; tomatidine; multidrug resistance; MDR modulator; doxorubicin