A Relationship between safety parameters and chemical structure of explosives - Kadeřábek, Václav (Univerzita Pardubice, 1995)
Hlavním cílem této práce je najít a ověřit některé vztahy mezi chemickou strukturou výbušiny a jejími termodynamickými, detonačními a citlivostními parametry. Práce obsahuje literární rešerši experimentálních metod zabývajících se stanovením citlivosti výbušin k různým externím podnětům, především k nárazu a tepelným podnětům, v menší míře ke tření a detonační vlně. Byl vytvořen program RM-6EX pro IBM PC sloužící pro odhad potenciální nebezpečnosti látek. Součástí je databázový systém obsahující více než 6000 sloučenin. Experimentální část byla zaměřena na stanovení citlivosti výbušin k nárazu pomocí Kastova padacího kladiva. Získané výsledky byly korelovány s vypočítanými hodnotami.
Keywords: výbušniny; výbušiny; parametry; tepelná stabilita; detonační parametry; citlivost k nárazu; software RM-GEX