Možnost čištění povrchu nástěnných maleb pomocí iontoměničů - Boursová, Sean (Univerzita Pardubice, 2006)
Chemicko-technologicky zaměřená práce popisuje všeobecné využití iontoměničů, jejich použití v oblasti restaurování nástěnných maleb a uvádí i s nimi spojená rizika. Experimentální část popisuje odzkoušení a porovnání několika druhů iontoměničů a jejich účinky v odstraňování různých substrátů simulujících sekundární vrstvy na malbách. Součástí práce je výpis nejdůležitějších firem dodávajících iontoměniče na trh.
Keywords: iontoměniče; nástěnné malby; sgrafito; čištění; restaurování