Cu(Co)-Mg-Al oxidy na bázi hydrotalcitů pro konverzi etanolu na butanol - Malina, Jan (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na směsné oxidy Cu-Mg-Al a Co-Mg-Al odvozené z příslušných analogů podvojných vrstevnatých hydroxidů. Rozebírá především jejich redukční, acidobazické vlastnosti a katalytickou aktivitu při konverzi ethanolu na butan-1-ol (Guerbetova reakce). Byly studovány směsné oxidy o různých molárních poměrech přechodového kovu ve struktuře. Výše uvedené vlastnosti směsných oxidů byly studovány pomocí experimentálních technik teplotně programovaných metod, jako je teplotně programované redukce, CO2 a NH3 desorpce. Byl tak získán kompletní popis o množství redoxních, bazických a kyselých center na povrchu směsného oxidu, která se uplatňují při katalýze Guerbetovy reakce. Údaje o množství aktivních center byly doplněny o další dostupné strukturní informace, z technik rentgenové difrakční analýzy, termogravimetrie a N2-fyzisorpce. Pomocí těchto technik byla ověřena struktura materiálů, prostudována textura a teplotní stabilita. Data z charakterizace byla korelována s daty konverze ethanolu a selektivity na butanol z Guerbetovy reakce.
Hydrotalcite-based Cu(Co)-Mg-Al oxides for conversion of ethanol to butanol
Keywords: podvojné vrstevnaté hydroxidy; směsné oxidy kovů; Cu-Mg-Al; Co-Mg-Al; charakterizace; katalýza; Guerbetova reakce; layered double hydroxides; metal-mixed oxide; Cu-Mg-Al; Co-Mg-Al; characteristics; catalysis; Guerbet reaction