Systémy pro řízení zpracování požadavků zákazníka - Petr, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce popisuje vlastnosti a využitelnost systémů pro řízení a správu požadavků zákazníků. Jsou zde vysvětleny jednotlivé funkcionality těchto systémů a příklady reálných nasazení v malé firmě, úřadu, či škole. V celkovém hodnocení je konstatováno, že funkční vybavení zkoumaných systémů je téměř na stejné úrovni. Nejvhodnější systém je tedy vybírán dle konkrétních požadavků firem, úřadů, či školských zařízení.
Trouble Ticket Systems
Keywords: Systém pro řízení zpracování požadavků zákazníků; tiket; CRM systém; škola; firma; úřad; správa IT; požadavky; Trouble ticket system; ticket; Customer Relationship Management System; school; company; IT department; office