Charakteristika kultu nabatejských božstev - Štefková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem této práce je charakterizovat a analyzovat hlavní božstva kmene Nabatejců, starověkých obyvatel území dnešního Jordánska, Sýrie a Izraele. Konkrétně jde o Dušaru, Allát a al-´Uzzá, božstva uctívaná napříč celým regionem. Práce se zaměřuje na jejich pojetí v době samostatného nabatejského království, tedy do roku 106 n. l., a dále na jejich identifikaci především s řeckými a římskými bohy v období po anexi království k Římské říši.
Characteristics of the cult of Nabataean deities
Keywords: Nabatejci; božstva; Dušara; Allát; al-´Uzzá; nápisy; kulty; Nabataeans; deities; Dushara; Allat; al-´Uzzá; inscriptions; cults