Energetické nápoje a jejich přírodní alternativy - Čápová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá energetickými nápoji, složením základních surovin energetických nápojů, složením biologicky aktivních látek a jejich účinků na lidský organismus. V druhé části jsou popsány možné náhrady energetických nápojů, jako jsou rostliny obsahující kofein a adaptogenní rostliny. V závěrečné části je popsáno možné stanovení biologicky aktivních látek v energetických nápojích, jako jsou kofein, taurin, L-karnitin, inositol nebo glukuronolakton, a stanovení biologicky aktivních látek v přírodních alternativách energetických nápojů.
Energy drinks and their natural substitutes
Keywords: energetické nápoje; chemické složení; biologicky aktivní látky; kofein; adaptogenní rostliny; energy drinks; chemical composition; biologically active compounds; caffeine; adaptogenic plants