Socioekonomické aspekty nezaměstnanosti - okres Kolín - Sykáčková, Jana (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce je rozdělena do tří stěžejních kapitol. Úvodní kapitola má teoretický ráz, přičemž vymezuje základní východiska trhu práce, vymezuje co je nezaměstnanost a kdo je nezaměstnaný, charakterizuje základní typy nezaměstnanosti s důrazem na dlouhodobou a dobrovolnou nezaměstnanost. Druhá kapitola podává stručnou charakteristiku okresu Kolín a analyzuje nezaměstnanost v okrese, včetně zhodnocení vlivu společnosti Toyota Peugeot Citroen Automobile, s.r.o. na regionální trh práce. Třetí kapitola je z hlediska cíle diplomové práce kapitolou klíčovou, analyzuje nezaměstnanost ve dvou obcích okresu Kolín, v obci Cerhenice a v obci Krakovany. Cílem diplomové práce je poukázat na problematiku nezaměstnanosti z odlišného pohledu, než jakým je nezaměstnanost ve většině případů prezentována. Jedná se o zhodnocení uchazečů o zaměstnání z pohledu jejich skutečné dosažitelnosti/nedosažitelnosti, zmapování důvodů jejich evidence na úřadu práce, resp. odhalení hlavních důvodů řadících uchazeče o zaměstnání k nedosažitelným uchazečům a posouzení jejich možností z hlediska uplatnění se na trhu práce.
Socioeconomic aspects of unemployment - region Kolín
Keywords: Unemployment; municipalities; Labour Market; trap of unemployment; job applicants; Nezaměstnanost; obce; Trh práce; past nezaměstnanosti; sociální parazitizmus; uchazeči o zaměstnání