Studium struktury a vlastností fosfátových a borofosfátových skel olovnatých modifikovaných oxidy molybdenu a wolframu - Rösslerová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2014)
V práci byly studovány vlastnosti a struktura uvedených ternárních a kvaternárních skelných systémů PbO-MoO3-P2O5, PbO-WO3-P2O5, PbO-B2O3-MoO3-P2O5 a PbO-WO3-B2O3-P2O5. Byly stanoveny jejich základní fyzikální vlastnosti. Termické vlastnosti byly studovány pomocí diferenční termické analýzy, termodilatometrie a vysokoteplotní mikroskopie. Struktura skel byla studována pomocí Ramanovy spektroskopie, MAS NMR spektroskopie jader 31P a 11B. Rozborem NMR spekter byly získány kompoziční závislosti fosfátových a borátových strukturních celků. Byl též studován průběh a mechanismus krystalizace připravených skel a pomocí RTG analýzy a Ramanovy spektroskopie byly identifikovány vzniklé krystalické produkty.
Study of structure and properties of lead phosphate abd borophosphate glasses modified by molybdenum and tungsten oxides
Keywords: Fosfátová skla; Borofosfátová skla; Termické vlastnosti; Struktura skel; Ramanova spektroskopie; 31P a 11B MAS NMR spektroskopie; Rentgenová difrakční analýza; Phosphate glasses; Borophosphate glasses; Thermal properties; Glass structure; Raman spectroscopy; 31P a 11B MAS NMR spectroscopy; X-ray diffraction analysis