Znalost žen o screeningu Downova syndromu v těhotenství - Smyčková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, které se zaměřují jak na přiblížení Downova syndromu a jeho vyšetření v těhotenství, tak na znalost žen o tomto vyšetření. Z toho vyplývá metoda, kterou je práce zpracována, a to jako teoreticko výzkumná práce. V teoretické části práce je pozornost věnována problematice Downova syndromu z pohledu porodní asistentky, jeho příčinám a rizikovým faktorům, které pravděpodobnost Downova syndromu zvyšují. Dále je rozebrána role porodní asistentky u diagnostiky zjišťující výskyt a jednotlivé charakteristické znaky pro tento syndrom u plodu. Výzkumná část práce byla zaměřena na zjištění znalosti žen o Downově syndromu a zdrojů, ze kterých ženy vycházely. Ke sběru dat byl použit anonymní dotazník. Součástí práce je i přehledný edukační poster, jež teoreticky popisuje stručný přehled informací o Downově syndromu, jeho prevenci a diagnostice.
Women's awareness of the Down syndrome screening during pregnancy
Keywords: Downův syndrom; screening; rizikové faktory; chromozomální aberace; porodní asistentka; Down's syndrome; screening; risk factors; chromosome aberration; midwife