Psychická zátěž v profesi perioperační sestry - Boriková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku týkající se psychické zátěže v povolání perioperační sestry. Cílem této diplomové práce je zmapovat ve zkoumaném souboru perioperačních sester v praxi míru jejich profesního psychického zatížení. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je popsána profese, role, kompetence a vzdělávání perioperačních sester. Teoretická část je také orientována na problematiku psychické zátěže a techniky k jejímu zvládání. V neposlední řadě je věnována pozornost rovněž syndromu vyhoření a jeho prevenci. V empirické části jsou prezentovány výsledky průzkumného šetření, které bylo prováděno kvantitativní formou pomocí dotazníkového šetření. K orientačnímu vyšetření psychické zátěže při práci byl použit Meisterův dotazník. Získaná data jsou demonstrována pro přehlednost zejména pomocí tabulek.
Psychological burden in the profession of perioperative nurse
Keywords: perioperační péče; sestry; psychická zátěž; syndrom vyhoření; Meisterův dotazník; perioperative care; nurses; psychological burden; burnout syndrome; Meister's questionnaire