Výchova uměním - Skoupá, Aneta (Univerzita Pardubice, 2017)
Tématem bakalářské práce je výchova skrze umění. Cílem práce je charakterizovat funkce umění ve výchově dětí v jejich každodenním životě, v rodině a také ve škole. Práce je teoreticko-praktická. V teoretické části budou definovány základní pojmy jako je umění, výchova a vzdělání. Dále je zde věnována kapitola artefiletice a výchově uměním ve škole se zaměřením na alternativní pedagogické koncepce, zejména waldorfské školství a školství Marie Montessori. Poslední kapitola se bude věnovat výchově uměním v každodenním životě dítěte. Praktická část bude založena na výzkumném šetření, kde se zkoumají postoje rodičů na výchovu uměním a využití umění jako smysluplného nástroje výchovy dítěte.
Education Through Art
Keywords: výchova; umění; alternativní pedagogika; artefiletika; education; art; alternative education; arthephiletics