Charakterizace Ni-částic v Ni-alumina katalyzátorech a studium jejich aktivity v ODH lehkých uhlovodíků - Kout, Martin (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci Ni-alumina katalyzátorů s rozdílnou distribucí Ni-částic. Katalyzátory byly připraveny klasickou impregnační metodou s využitím stejného prekurzoru aktivních částic, jednotného postupu přípravy, předúpravy materiálu, ale s využitím odlišných alumina matric. K charakterizaci materiálů bylo využito teplotně programované redukce vodíkem (H2-TPR), difuzně-reflektanční spektroskopie v UV-Vis oblasti (DRS UV-Vis) a rentgenové difrakce (XRD). Připravené katalyzátory byly následně testovány v oxidativní dehydrogenaci (ODH) lehkých uhlovodíků (ethan a propan). V závěru práce je diskutována aktivita jednotlivých částic přítomných v Ni-alumina katalyzátorech.
Charakterization of Ni-species at Ni-alumina catalysts and the study of its catalytic behaviuour in ODH of light alkanes
Keywords: nikl; alumina; UV-Vis spektroskopie; DRS UV-Vis; teplotně programovaná redukce; H2-TPR; rentgenová difrakce; XRD; oxidativní dehydrogenace; ODH; nickel; alumina; UV-Vis spectroscopy; DRS UV-Vis temperature programmed reduction; X-ray diffraction; oxidative dehydrogenation