Elektrochemické vlastnosti uhlíkových pastových elektrod modifikovaných tenzidy - Žabčíková, Simona; Sýs, Milan; Červenka, Libor; Mikysek, Tomáš; Vytřas, Karel (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato vědecká práce je zaměřena na studium elektrochemických vlastností uhlíkových pastových elektrod modifikovaných povrchově aktivními látkami a jejich využití ve voltametrickém stanovení lipofilních látek v kosmetických přípravcích, zejména v tucích rozpustných vitamínů s antioxidačními účinky, jež jsou používány jako konzervační látky. Dodecylsíran sodný a monohydrát hexadecylpyridinium chloridu byly použity jako možné modifikátory. Bylo zjištěno, že výběr a obsah použitého tenzidu u těchto heterogenních senzorů výrazně ovlivňuje elektrickou vodivost a mechanickou stabilitu v ryze organickém rozpouštědle, což hraje zásadní roli ve voltametrické detekci zmíněných vitamínů.
Electrochemical properties of carbon paste electrodes modified by surfactants
Keywords: Retinol acetát; tokoferol; kosmetika, tenzid; modifikovaná uhlíková pastová elektroda.; Retinyl acetate; tocopherol; cosmetics; surfactant, modified carbon paste eelctrode.