Globalizace a vládnutí - Urešová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2010)
Proces globalizace se dnes často chápe jako cosi jednosměrného, jako nová podoba expanze hospodářského a kulturního vlivu USA do celého světa. Není pochyb, že globalizace má i tuto dimenzi, a že průkopníkem globalizace byly Spojené státy americké, kde místní společnosti expandovaly v 60. letech na evropské trhy, ale celý problém je mnohem složitější. Globalizace není jen ekonomickým fenoménem, nýbrž i fenoménem politickým a kulturním, týká se tak odlišných sfér, jako jsou migrace a imigrace, vojenství, životní prostředí a šíření nemocí. Umožnily ji teprve komunikační sítě propojující kontinenty, sítě, které začaly vznikat již ve druhé polovině 19. století. Dnešní podoba globalizace se liší od předchozích intenzitou i objemem.
Keywords: globalization; governance; global economics; offshoring; private government; public government; governing systems