Růžena Jesenská a období její redakce Kalendáře paní a dívek českých - Vondrušková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se zabývá Kalendářem paní a dívek českých, jenž vycházel v letech 1888 - 1920 v českých zemích, zaměřuje se přitom na období redakce Růženy Jesenské. Hlavním cílem je ozřejmit, jak Jesenská přispěla k rozkvětu tohoto periodika, které redigovala od roku 1911. Práce zahrnuje analýzu formální úpravy i obsahu Kalendáře paní a dívek českých s ohledem na historický kontext, který je relevantní vzhledem k tématu.
Ruzena Jesenska's session of her editors Calendar of the Czech madams and maidens
Keywords: kalendáře; Růžena Jesenská; listy pro ženy; emancipace; calendars; sheets for women; emancipation