Otcové na rodičovské dovolené - Kapuscinská, Eva (Univerzita Pardubice, 2009)
Předmětem bakalářské práce "Otcové na rodičovské dovolené" je na základě prostudované literatury (výzkumů) analýza kvantitativních a především kvalitativních výzkumů, které byly v ČR na toto téma provedeny po roce 2001, kdy rodičovská dovolená je umožněna ze zákona čerpat i otci a tato problematika se dostává více do povědomí veřejnosti. Nejprve je první část věnována základním pojmům otcovství a legislativě. V druhé části práce se zaměřuji na stručný popis výzkumů, jejich metodologii a stanovení cílů. Podstatná část práce je věnována již jednotlivým okruhům, které se týkají otců na rodičovské dovolené, popsané z hlediska skutečných aktérů: jaké důvody měly k nástupu na rodičovskou dovolenou, muži a každodenní činnosti při péči o dítě, jak probíhalo slaďování rodinných a pracovních povinností, jaké byly postoje okolí, jak se s tím muži i ženy vyrovnávali, zda-li byl pobyt otců na rodičovské dovolené přínosem, identita pečujícího otce a náčrt dalších spíš okrajových, ale souvisejících témat. Výsledkem práce je zjištění, že otcové na rodičovské dovolené se dokáží o dítě/děti postarat stejně dobře jako matky.
Fathers on paternity leave
Keywords: rodičovské dovolené; pečující otcové; dělba práce v rodinách; otcovství; Gender; aktivní otcovství; maternity/paternity leaves; caring fathers; distribution of labour; paternity; Gender; active fatherhood