Vliv pohlaví na složení ušního mazu - Hedelová, Monika (Univerzita Pardubice, 2008)
Předložená diplomová práce je složena ze dvou částí. První částí je experiment, týkající se separace lipidů z ušního mazu metodou tenkovrstevné chromatografie. Druhá část byla věnována statistickému zpracování naměřených dat, ve které byly vyšetřovány jednotlivé frakce lipidů ušního mazu v závislosti na pohlaví a následně také v závislosti na věku. Pomocí metod hlavních komponent, faktorové analýzy a analýzy shluků byla určena podobnost mezi jednotlivými vyšetřovanými znaky a mezi vyšetřovanými objekty. Hotellingovým testem shodnosti vektoru středních hodnot vícerozměrných dat byla určena statistická významnost změn lipidových frakcí mezi pohlavím a změn mezi jednotlivými dekádami. Po zhodnocení výsledků experimentu lze konstatovat, že množství jednotlivých složek lipidů se v závislosti na pohlaví neliší. Naopak bylo zjištěno, že lipidové složky cerumina se mění v závislosti na věkových dekádách. Statisticky významné se ukázaly být volné mastné kyseliny, a to mezi první věkovou dekádou a všemi ostatními dekádami. Práce přináší nové poznatky v problematice změn složení lipidových složek cerumina v závislosti na věku a pohlaví.
Influence of gender to cerumen composition
Keywords: ear wax; Lipids; sex; age; thin-layer chromatography; ušní maz; Lipidy; pohlaví; věk; tenkovrstevná chromatografie