Štěpení 1,4-bispyridinium-2-butenových solí v alkalickém prostředí a analýza jeho produktů - Zajíčková, Irena (Univerzita Pardubice, 2000)
Biskvatrerní pyridinové soli se v alkalickém prostředí štěpí za vzniku monokvarterní pyridinové soli a terciárního aminu. U symetrických solí se odštěpuje příslušná pyridinová báze, u asymetrických solí se uvolňuje trimethylamin.
Elimination of 1,4-bispyridium-2-buten salts in alkaline medium and analys of its products
Keywords: pyridinové soli; Hofmanovo štěpení; karbaniontový mechanismus; stanovení boru