Zacházení s léčivými přípravky v pobytovém sociálním zařízení pro seniory - Hlaváčková, Eva; Klinerová, Kamila; Červenková, Zuzana (My University, 2018)
Cíl: Provést analýzu procesu zacházení s léčivými přípravky v pobytovém zařízení sociálních služeb a identifikovat případná rizika. Design: Ad-hoc šetření v konkrétním zařízení pro seniory, které poskytuje sociální i zdravotní péči. Metodika: analýza dokumentů (standardy, směrnice, metodiky, zdravotní dokumentace), skryté participantní pozorování práce všeobecných sester v přirozených podmínkách, analýza příčin a důsledků pomocí Ishikawova diagramu. Výsledky: Činnosti pracovníků zdravotního úseku nemají oporu v písemně vypracovaných interních směrnicích, zacházení s léčivými přípravky je spojeno s mnoha riziky, kterými se nikdo nezabývá. Medikační pochybení nejsou dokumentována, hlášena, ani následně vyhodnocována. Mnohé činnosti svou komplikovaností postrádají efektivitu, zvyšují administrativu a neumožňují následnou kontrolu. Závěr: Přes omezenou platnost výsledků týkajících se pouze jednoho konkrétního zařízení se nabízí otázka, jaké jsou zkušenosti s danou problematikou v jiných pobytových zařízeních sociálních služeb. A pokud jsou podobné, jak kvalitu a bezpečí zdravotní péče v těchto zařízeních nastavit, sledovat a zlepšovat.
Medicinal products usage in residential social facilities for the elderly
Keywords: zacházení s léčivými přípravky, analýza rizik, kvalita a bezpečí, pobytové sociální zařízení pro seniory; medicinal products usage, risk analysis, quality and safety, social welfare facility for seniors