Návrh prostorového rámu vozu Lotus Michl 07/02 - Mikov, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2008)
Úkolem projektu je vyrobit nový pomocný rám vozu Lotus Elise. Tento rám musí mít velkou tuhost a malou hmotnost, rám bude požit ve voze určeného pro sportovní účely. Od rámu očekáváme vyšší tuhost, což nám zajistí přesnější geometrii kol i při dynamických účincích na vozidlo. Dále bychom rádi snížili hmotnost a docílili tím většího zrychlení vozu. Při návrhu jsme limitováni uložením motoru a převodovky před zadní nápravou, a místy pro uchycení nápravy a hlavního rámu vozu. V diplomové práci je naznačen postup zkoušení virtuálního rámu i rámu skutečného. Je zde zaznamenán vliv polohy příček rámu na jeho tuhost.
Suggestion space frame car Lotus Michl 07/02
Keywords: Rám vozidla; karosérie; výpočet rámu; výpočet konstrukce; zkoušení rámů; Frame vehicles; frame analysis; calculation construction; testing frames