Existenciální komunikace ve filosofii existence Karla Jasperse - Tomášová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na existenciální komunikaci německého filosofa 20. století Karla Jasperse. V úvodu diplomové práce je nastíněna problematika překladu pojmů Dasein a Existenz, které jsou pro Jaspersovu filosofii existence zásadní. Práce se věnuje projasnění koncepce existenciální komunikace na základě odlišení existenciální komunikace od objektivních způsobů komunikace. Práce chce zároveň dokázat, že Jaspersovo pojetí existenciální komunikace je výjimečné, ačkoli je nedoceněné. Diplomová práce objasňuje základní pojmy, jež souvisí s existenciální komunikací ve filosofii Karla Jasperse: mezní situace, komunikace, transcendence, objímající a jiné.
Existencial Communinacion in Karl Jaspers' Philosophy of Existence
Keywords: Jaspers, Karl; Existenz; Dasein; existenciální komunikace; mezní situace; objímající; Jaspers, Karl; Existenz; Dasein; existential communication; boundary situations; embracing