Identifikace nových potenciálních biomarkerů předčasného porodu v plodové vodě - Zedníková, Petra (Univerzita Pardubice, 2020)
Předčasný porod, tedy porod před ukončeným 37. týdnem těhotenství představuje celosvětový problém (10 % dětí se ročně narodí předčasně). Je hlavním důvodem novorozenecké úmrtnosti a nemocnosti. V současné době nejsou dostupné vhodné predikční markery pro včasné odhalení rizika předčasného porodu. Cílem této práce je uvést základní přehled problematiky předčasného porodu, analyzovat vzorky plodových vod pomocí exploratorních proteomických metod a poskytnout možný panel dysregulovaných proteinů vhodných pro další studium. Tato studie porovnávající vzorky plodových vod od žen, které porodily předčasně s termínovými porody, odhalila 18 signifikantně dysregulovaných proteinů.
Identification of new potential biomarkers of preterm birth in amniotic fluid
Keywords: předčasný porod; plodová voda; biomarkery; proteomika; preterm birth; amniotic fluid; biomarkers; proteomics