Pandemie španělské chřipky v kontextu 21. století - Hrabcová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá onemocněním španělské chřipky v roce 1918/1919. Na začátku práce jsou uvedeny základní informace o viru chřipky jako jsou struktura viru, jeho replikace, co to je antigenní drift a shift. Následně se věnuje příznaky tohoto onemocnění, přenosu, diagnostice a léčbě. V následující kapitole je popis pandemie španělské chřipky, z klinického a epidemiologického hlediska. Na konci práce je porovnání pandemie španělské chřipky se současným onemocnění COVID-19, a to nejprve lokálně v České republice a poté globálně v Evropě.
The Spanish Flu Pandemic in the Context of the 21. Century
Keywords: virus chřipky; pandemie 1918/19; surveillance; diagnostika; COVID 19; klinická charakteristika; pandemická opatření; Influenza virus; pandemic 1918/19; surveillance; laboratory diagnostics; COVID-19; clinical characteristics; pandemic measures