Systém optimalizace tvorby dopravních kompletů na dopravní síti - Greiner, Karel (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se skládá z analytické a tvůrčí části. Analytická část poskytuje přehled metod operačního výzkumu k řešení optimalizace tvorby kompletů na síti a metod pro řešení úlohy vlakotvorby. Tvůrčí část práce je zaměřena na řešení úlohy výběru množiny dopravních kompletů za účelem maximalizace počtu spojení mezi uzly sítě s časově nejvýhodnějším pevným přechodem dopravních elementů při daném jízdním řádu a směrování. Úloha byla konkretizována pro oblast železniční nákladní dopravy. Pro řešení byla vytvořena heuristická metoda, která byla implementována do softwarové aplikace za účelem její verifikace. Testováním byla prokázána funkčnost algoritmu a jeho správné reakce na změnu vstupních parametrů.
Optimization system of transport units creation at transport network
Keywords: železniční nákladní doprava; vlakotvorba; Optimalizace