Analýza hlučnosti vybraných částí brzdových soustav silničních vozidel a výzkum možností jejího snižování - Kašpar, Petr (Univerzita Pardubice, 2013)
Disertační práce je zaměřena na oblast výzkumu hlučnosti silničních motorových vozidel, konkrétně brzdových systémů ? brzdových posilovačů. Navržený systém pro testování brzdových posilovačů, který je součástí disertační práce, byl dále rozšířen o prvky analýzy hlučnosti. Navržený metodický postupu pro určení a optimalizaci rizikového faktoru mechanické hlučnosti brzdového posilovače je platný pro zkoumanou oblast. Funkčnost navrženého systému a metodického postupu je ověřena. Na základě uvedených postupů byly provedeny analýzy a určení hlučnosti, optimalizace konstrukčních řešení, teoretické výpočty a simulace, zkoušky a dlouhodobé testování včetně uvedení nového řešení do sériové výroby.
ROAD VEHICLE BRAKE SYSTEMS SELECTED PARTS NOISE ANALYSIS AND RESEARCH OF POSSIBILITIES FOR NOISE REDUCTION
Keywords: Brzdový posilovač; analýza hlučnosti; modální analýza; mechanické hlučnost; stranové vybočení pružiny; válcová pružina; Brake booster; noise analysis; modal analysis; mechanical noise; spring side buckling; cylindrical spring