Matematický model závislosti cyklistické dopravy na počasí - Jirsa, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2017)
Disertační práce se zabývá modelováním závislosti mezi časovými faktory, faktory počasí a cyklistickou dopravou. Jsou v ní analyzovány odborné publikace a zdroje, vztahující se k řešené problematice, z České republiky a ze zahraničí (Belgie, Kanada, Nizozemsko, Rakousko, Spojené státy Americké, Švédsko). V práci byl vytvořen matematický model závislosti cyklistické dopravy na počasí ve dvou variantách: s využitím neuronových sítí a s využitím metody zobecněného lineárního/nelineárního modelování. Obě varianty jsou porovnány a je posouzena vhodnost jejich použití. V práci je dále popsána metoda pro odhad charakteru provozu na základě variací hodinových intenzit cyklistické dopravy, metoda pro určení spolehlivosti kalibrovaných sčítacích zařízení a metoda pro extrapolaci chybějících dat.
Mathematical model of weather-cycling relationship
Keywords: cyklistická doprava; model; neuronové sítě; počasí.; cycling; model; neural networks; weather.