Výbuchy pyrotechnických složí a propelentů v uzavřených objektech - Mojžiš, Juraj (Univerzita Pardubice, 2009)
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem výbuchů pyrotechnických složí a propelentů v uzavřených objektech. Pyrotechnikcé slože a propelenty za normálních okolností podléhají deflagraci. Tyto mechanizmy je tedy dobré znát, aby se zamezilo případné havárii. V práci se popisují mechanizmy hoření propelentů, výbuchu plynů a prachových disperzí. Experimentálně byla potvrzena hypotéza, zda je možné řešit výbuchy propelentů v disperzi, jako limitní případ deflagrace propelentů na hromádce.
Internal explosions of pyrotechnics and propellants
Keywords: pyrotechnické slože; propelenty; vnitřní výbuchy; deflagrace; mechanizmus hoření; fáze výbuchu plynů; pyrotechnics; propellants; internal explosion; deflagration; combustion mechanism; gas explosion phase