Vyměřování, vybírání a vymáhání místních poplatků - Hegar, Martin (Univerzita Pardubice, 2006)
Bakalářská práce se zabývá tématem „Vyměřování, vybírání a vymáhání místních poplatků‘‘. Ve svém úvodu seznamuje s historií, vznikem , vývojem a současným stavem samosprávy na území České republiky. Následuje vymezení pravomocí a povinností obecního úřadu k výkonu místních poplatků a popisuje postup stanovení místních poplatků a vlastního poplatkového řízení. Zabývá se vyměřovacím řízením, způsobem stanovení jednotlivých místních poplatků a náležitostmi obecně závazné vyhlášky, která je v každé obci upravuje. Závěr práce je věnován vybírání místních poplatků, způsobům jejich vymáhání, a to od výzvy k zaplacení nedoplatku v náhradní lhůtě, stanovením platebního výměru, až po exekuční řízení. Cílem práce je usnadnit orientaci v problematice místních poplatků a objasnit účel jednotlivých místních poplatků.
Assessing, collecting, and enforcements of municipal charges
Keywords: municipal offices; generally obligatory public notice; duty; payment orders; execution; Taxes; obecní úřady; vyhlášky; poplateky; platební výměry; exekuce; Daně