Algoritmus mraveniště - Doupovec, Martin (Univerzita Pardubice, 2012)
Optimalizace mravenčí kolonií je metoda řešení kombinatorických optimalizačních problémů založená na chování skutečných mravenců. Jedním z optimalizačních problémů, na které je optimalizace mravenčí kolonií aplikovatelná, je problém obchodního cestujícího. Práce se zaobírá popisem několika algoritmů inspirovaných chováním skutečných mravenců a jejich aplikací na problém obchodního cestujícího.
Ant colony optimization algorithm
Keywords: optimalizace mravenčí kolonií; problém obchodního cestujícího; ant system; elitist ant system; rank based ant system; Max-Min ant system; ant colony system; AS; EAS; Rank based AS; MMAS; ACS; ACO; ant colony optimization; TSP; travelling salseman problem