Adsorpce vlhkosti u ovocných lyofilizovaných prášků

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Červenka, Libor
dc.contributor.author Liscová, Eva
dc.date.accessioned 2024-09-10T06:40:49Z
dc.date.available 2024-09-10T06:40:49Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-06-25
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/84183
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu lyofilizovaných ovocných prášků z hlediska obsahu vlhkosti, aktivity vody a adsorpce vlhkosti. V teoretické části jsou popsány jak klasické, tak moderní metody získávání práškového materiálu z ovoce. Součástí je také charakteristika použitých vzorků (plody aronie, šípku, černého rybízu, jeřábu a rakytníku). V experimentální části byly změřeny hodnoty aktivity vody, obsahu vlhkosti a adsorpční izotermy při 25 °C. Prášek z čerstvě lyofilizovaných plodů měl aktivitu vody menší než 0,5 a obsah vlhkosti nepřesáhnul 6 %. Při skladování je však potřeba zajistit stabilní vlhkost prostředí, neboť při vlhkosti vyšší než 60 % vykazovaly vzorky silné hygroskopické vlastnosti s výjimkou rakytníku. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Dynamická sorpce par cze
dc.subject vlhkost cze
dc.subject aktivita vody cze
dc.subject skladování cze
dc.subject Dynamic moisture sorpion eng
dc.subject humidity eng
dc.subject water activity eng
dc.subject storage eng
dc.title Adsorpce vlhkosti u ovocných lyofilizovaných prášků cze
dc.title.alternative Moisture adsorption of fruit freeze-dried powders eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2024-08-27
dc.description.abstract-translated This bachelor?s thesis focuses on the analysis of lyophilized fruit powders in terms of moisture content, water activity, and adsorption properties. The theoretical section describes both classical and modern methods for obtaining powdered material from fruit. It also includes a characterization of the samples used (aronia, rosehip, blackcurrant, rowanberry, and sea buckthorn). In the experimental section, water activity values, moisture content, and adsorption isotherms were determined. The powder from freshly lyophilized fruits had a water activity below 0.5 and a moisture content not exceeding 6%. When storing, however, it is necessary to ensure a stable humidity environment, as samples exhibited strong hygroscopic properties with exception of sea buckthorn powder at humidity levels higher than 60 %. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Hodnocení a analýza potravin cze
dc.description.defence <p><span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: sans-serif, Arial, Verdana, "Trebuchet MS"; font-size: 13px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Stude</span><span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: sans-serif, Arial, Verdana, "Trebuchet MS"; font-size: 13px; background-color: rgb(255, 255, 255);">ntka odpověděla na otázky členů zkušební komise.</span></p> cze
dc.identifier.stag 48436
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet