Stanovení obsahu vitamínu C v jahodách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Gabrielová, Hana
dc.date.accessioned 2024-09-10T06:40:47Z
dc.date.available 2024-09-10T06:40:47Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-06-27
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/84179
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu vitamínu C v čerstvých jahodách a v jahodách různým způsobem konzervovaných (sušených, lyofilizovaných a mrazených). Cílem bylo zjistit, jak různé způsoby konzervace ovlivňují množství tohoto důležitého vitamínu. Pro analýzu byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Výsledky této práce prokázaly nepříznivý vliv vysoké teploty na celkový obsah vitamínu C a tedy, že sušení je nejméně vhodnou konzervační metodou z hlediska zachování tohoto vitamínu. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Vitamín C cze
dc.subject jahody cze
dc.subject HPLC cze
dc.subject lyofilizace cze
dc.subject sušení cze
dc.subject konzervace cze
dc.subject Vitamin C eng
dc.subject strawberries eng
dc.subject HPLC eng
dc.subject lyophilization eng
dc.subject drying eng
dc.subject conservation eng
dc.title Stanovení obsahu vitamínu C v jahodách cze
dc.title.alternative Determination of vitamin C content in strawberry eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2024-08-26
dc.description.abstract-translated This bachelor's thesis focuses on determining the content of vitamin C in fresh strawberries and strawberries preserved in various ways (dried, lyophilized, and frozen). The aim was to find out how different preservation methods affect the amount of this important vitamin. High-performance liquid chromatography with spectrophotometric detection was used for the analysis. The results of this study demonstrated the adverse effect of high temperature on the total vitamin C content, indicating that drying is the least suitable preservation method in terms of retaining this vitamin. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Chemie cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie cze
dc.description.defence <p>Bakalářka přednesla výsledky své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise.</p> cze
dc.identifier.stag 48228
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet