Malnutrition knowledge among nursing staff in four European countries: A cross-sectional study

Show simple item record

dc.contributor.author Bauer, Silvia cze
dc.contributor.author Pospíchal, Jan cze
dc.contributor.author Huppertz, Viviënne cze
dc.contributor.author Blanař, Vít cze
dc.contributor.author Saka, Bulent cze
dc.contributor.author Eglseer, Doris cze
dc.date.accessioned 2024-08-24T07:04:02Z
dc.date.available 2024-08-24T07:04:02Z
dc.date.issued 2023 eng
dc.identifier.issn 0260-6917 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/83560
dc.description.abstract Background: Nursing staff must have sufficient knowledge in order to adequately prevent and treat malnutrition. However, only a marginal amount of information on this topic is available in the literature. Objectives: This paper provides a comparison of the malnutrition knowledge among nursing staff in Austria, the Czech Republic, the Netherlands, and Turkey and presents factors associated with the malnutrition knowledge of nursing staff. Design: A cross-sectional study was performed. Setting and participants: Nursing staff from different care settings in Austria, the Czech Republic, the Netherlands, and Turkey participated in the study. Methods: The KoM-G 2.0 (Knowledge of Malnutrition - Geriatric) questionnaire was used for data collection. Results: In total, 2056 participants from different care settings took part in the study. Between 11.7 % (Turkey) and 32.5 % (Austria) of the participants had high levels of malnutrition knowledge. The country itself was the factor most strongly associated with malnutrition knowledge. The nurses' educational level and specialised training of nursing staff were also significantly (p < 0.001) associated with malnutrition knowledge. Questions about "factors that should be considered during older persons' food intake" were most frequently answered correctly, while questions about "different aspects of nutritional screening" were less often answered correctly in all four countries. Conclusions: This study was one of the first to describe the rather low level of malnutrition knowledge among nursing staff in different countries. The country itself was identified as the factor most strongly associated with the nurses' knowledge of malnutrition, while the nursing staff's basic education as well as further training were also detected as significant factors. These results indicate that it is necessary to extend and improve (academic) nursing education and to offer specialised training programmes which may improve nutritional care across country borders over the long run. eng
dc.format p. 1-7 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Nurse Education Today, volume 2023, issue: 128 eng
dc.rights Pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Associated factors eng
dc.subject Europe eng
dc.subject Knowledge eng
dc.subject Malnutrition eng
dc.subject Nursing staff. eng
dc.subject Související faktory cze
dc.subject Evropa cze
dc.subject Znalost cze
dc.subject Podvýživa cze
dc.subject Ošetřovatelský personál. cze
dc.title Malnutrition knowledge among nursing staff in four European countries: A cross-sectional study eng
dc.title.alternative Znalosti o podvýživě mezi ošetřovatelským personálem ve čtyřech evropských zemích: Průřezová studie cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Východiska: Ošetřovatelský personál musí mít dostatečné znalosti, aby mohl adekvátně předcházet a léčit podvýživu. V literatuře je však k tomuto tématu k dispozici pouze okrajové množství informací. Cíle: Tento článek poskytuje srovnání znalostí o podvýživě mezi ošetřovatelským personálem v Rakousku, České republice, Nizozemsku a Turecku a představuje faktory spojené se znalostmi o podvýživě u ošetřovatelského personálu. Design: Byla provedena průřezová studie. Prostředí a účastníci: Studie se účastnil ošetřovatelský personál z různých pečovatelských zařízení v Rakousku, České republice, Nizozemsku a Turecku. Metody: Ke sběru dat byl použit dotazník KoM-G 2.0 (Knowledge of Malnutrition - Geriatric). Výsledky: Celkem se studie zúčastnilo 2056 účastníků z různých zdravotnických zařízení. Mezi 11,7 % (Turecko) a 32,5 % (Rakousko) účastníků mělo vysokou úroveň znalostí o podvýživě. Samotná země byla faktorem nejsilněji spojeným se znalostmi o podvýživě. Vzdělanostní úroveň sester a specializovaná příprava ošetřovatelského personálu byly rovněž významně (p < 0,001) spojeny se znalostmi o malnutrici. Nejčastěji byly správně zodpovězeny otázky týkající se „faktorů, které je třeba vzít v úvahu při příjmu potravy starších osob“, zatímco otázky týkající se „různých aspektů nutričního screeningu“ byly ve všech čtyřech zemích zodpovězeny méně často. Závěry: Tato studie byla jednou z prvních, která popsala poměrně nízkou úroveň znalostí o podvýživě mezi ošetřovatelským personálem v různých zemích. Země samotná byla identifikována jako faktor nejsilněji spojený se znalostmi sester o podvýživě, přičemž jako významné faktory bylo zjištěno i základní vzdělání ošetřovatelského personálu a další vzdělávání. Tyto výsledky naznačují, že je nutné rozšířit a zlepšit (akademické) ošetřovatelské vzdělání a nabídnout specializované školicí programy, které mohou dlouhodobě zlepšit nutriční péči přes hranice zemí. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.nedt.2023.105887 eng
dc.relation.publisherversion https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260691723001818?via%3Dihub eng
dc.identifier.wos 001032678500001 eng
dc.identifier.obd 39888721 eng


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account