dc.contributor.advisor |
Brožková, Iveta |
|
dc.contributor.author |
Koláčná, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-08T13:53:49Z |
|
dc.date.available |
2024-07-08T13:53:49Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.date.submitted |
2024-04-12 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/83423 |
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá prvokem Toxoplasma gondii především ve spojení s neurologickými poruchami, které může způsobit. Toxoplazmóza je velmi časté parazitární onemocnění, které je způsobeno prvokem Toxoplasma gondii. Prevalence v České republice se pohybuje kolem 25 %. Onemocnění má většinou benigní průběh, ale mohou nastat i závažné komplikace u přenosu zmatky na plod nebo vdůsledku reaktivace latentní infekce u imunodeficitních osob. Nejčastější způsob nákazy se jeví konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa. Stanovení diagnózy probíhá na základě serologických metod, například ELISA. |
cze |
dc.format |
40 |
|
dc.format |
40 |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Toxoplasma gondii |
cze |
dc.subject |
infekce |
cze |
dc.subject |
neurologické poruchy |
cze |
dc.subject |
imunokompromitovaní jedinc |
cze |
dc.subject |
Toxoplasma gondii |
eng |
dc.subject |
infection |
eng |
dc.subject |
neurological disorders |
eng |
dc.subject |
immunocompromised individ |
eng |
dc.title |
Toxoplazmóza a neurologické poruchy |
cze |
dc.title.alternative |
Toxoplasmosis and Neurological Disorders |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2024-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The work deals with the protozoan Toxoplasma gondii mainly in connection with neurological disorders that it can cause. Toxoplasmosis is a very common parasitic disease that is caused by the protozoan Toxoplasma gondii. The prevalence in the Czech Republic is around 25%. The disease usually has a benign course, but serious complications can also occur due to transmission from mother to fetus or due to reactivation of latent infection in immunocompromised people. The most common way of infection seems to be the consumption of undercooked meat. The diagnosis is made on the basis of serological methods, such as ELISA. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Zdravotní laborant |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.description.defence |
<p>1. Prezentace výsledků bakalářské práce.</p>
<p>2. Diskuze k posudku vedoucího bakalářské práce.</p>
<p>3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k bakalářské práci.</p> |
cze |
dc.identifier.stag |
45722 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |