Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (Prunus spinosa) s přídavky polysacharidů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Červenka, Libor
dc.contributor.author Dvořáková, Eliška
dc.date.accessioned 2024-07-08T13:53:34Z
dc.date.available 2024-07-08T13:53:34Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-05-10
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/83418
dc.description.abstract Práce se zabývá charakterizací vlastností a adsorpčního chování lyofilizovaných prášků z plodů trnky obecné s přídavky inulinu, maltodextrinu a chitosanu (5, 15, 30 a 50 % (m/m)). Charakterizace byla provedena pomocí měření barevnosti, infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a skenovací elektronové mikroskopie. Největší vliv na změnu barvy měly přídavky chitosanu, u kterých dosáhl parametr celkového rozdílu barevnosti ?E* hodnoty 26,90 ? 0,09. v infračervených spektrech byly u přídavků 30 a 50 % (m/m) v oblasti 1200-900 cm-1 pozorovatelné charakteristické pásy pro přidávané polysacharidy. Na snímcích ze skenovací elektronové mikroskopie byly pozorovatelné drobné rozdíly v morfologii částic (ve velikosti a tvaru okrajů). Pro matematický popis sorpčních izoterm vyhovovala nejlépe rovnice dle Knaniho. s množstvím přidaného polysacharidu klesal obsah rovnovážné vlhkosti, zejména u chitosanu a maltodextrinu, v intervalu 0,5-0,9 aw. Žádný z polysacharidů neměl vliv na zvýšení obsahu vlhkosti v první monomolekulární vrstvě ve srovnání se vzorkem bez přídavku. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject lyofilizace cze
dc.subject barevnost cze
dc.subject adsorpce vlhkosti cze
dc.subject rychlost adsorpce cze
dc.subject izoterma cze
dc.subject freeze-drying eng
dc.subject colour eng
dc.subject moisture adsorption eng
dc.subject adsorption rate eng
dc.subject isotherm eng
dc.title Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (Prunus spinosa) s přídavky polysacharidů cze
dc.title.alternative Moisture sorption of blackthorn powder supplemented with polysaccharides eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Sýs, Milan
dc.date.accepted 2024-06-03
dc.description.abstract-translated The study focuses on the characterization of properties and adsorption behavior of freeze-dried powders from blackthorn fruits with additions of inulin, maltodextrin, and chitosan (at concentrations of 5%, 15%, 30%, and 50% w/w). Characterization was carried out using colour measurement, Fourier-transform infrared spectroscopy, and scanning electron microscopy. Among the additives, chitosan had the most significant impact on colour change, with a total colour difference parameter (?E*) reaching 26.90 ? 0.09. In the infrared spectra, characteristic bands related to the added polysaccharides were observed in the 1200-900 cm?? range for the 30% and 50% (w/w) additions. Scanning electron microscopy images revealed subtle differences in particle morphology (size and edge shape). For mathematical description of sorption isotherms, the equation proposed by Knani provided the best fit. As the amount of added polysaccharide increased, the equilibrium moisture content decreased, particularly for chitosan and maltodextrin, within the 0.5-0.9 aw range. None of the polysaccharides influenced moisture content in the first monomolecular layer compared to the sample without additives. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Hodnocení a analýza potravin cze
dc.description.defence <p>Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové&nbsp;práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů&nbsp;zkušební komise.</p> cze
dc.identifier.stag 48546
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account