Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji

Show simple item record

dc.contributor.advisor Červenka, Libor
dc.contributor.author Martínková, Lucie
dc.date.accessioned 2024-07-08T13:53:32Z
dc.date.available 2024-07-08T13:53:32Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-05-09
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/83413
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá červeným barvivem kyselinou karmínovou a jejími vlastnostmi v modelovém nápoji. V teoretické části práce je popsána historie používání tohoto barviva, jeho výroba a využití nejen v potravinách. V další části je uveden vliv kyseliny karmínové na zdraví, legislativa spojená s barvivy a metody, jimiž lze kyselinu karmínovou stanovit. V experimentální části byl zkoumán obsah kyseliny karmínové v modelovém nápoji po ozáření slunečním zářením o výkonech 0,36 a 0,68 W/m2 v závislosti na přítomnosti cukrů, CO2 a době ozáření (7 a 14 h). Bylo zjištěno, že přítomnost cukrů a CO2 (3,5 mg/l) měl pozitivní vliv na stabilitu kyseliny karmínové po slunečním ozáření. Vyšší dávka záření a delší čas měly významný vliv na obsah kyseliny karmínové ve vzorcích. Současně s tím byla sledována také antioxidační aktivita. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Kyselina karmínová cze
dc.subject modelový nápoj cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject Carminic acid eng
dc.subject model beverage eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.title Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji cze
dc.title.alternative Stability of carminic acid in model carbonised beverage eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Husáková, Lenka
dc.date.accepted 2024-06-03
dc.description.abstract-translated This thesis investigates carminic acid, a red dye, and its properties when used in a model drink. The theoretical section provides an overview of the historical use of this dye, its production, and its applications beyond the food industry. Additionally, the thesis explores the impact of carminic acid on health, relevant legislation related to dyes, and methods for its determination. In the experimental section, the content of carmine acid was investigated in a model beverage after exposure to solar radiation at intensities of 0.36 and 0.68 W/m2, depending on the presence of sugars, CO2, and the duration of exposure (7 and 14 hours). It was found that the presence of sugar and CO2 (at a concentration of 3.5 mg/l) had a positive impact on the stability of carmine acid after solar irradiation. Higher radiation doses and longer exposure times significantly affected the carmine acid content in the samples. Additionally, antioxidant activity was also monitored. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Hodnocení a analýza potravin cze
dc.description.defence <p>Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.</p> cze
dc.identifier.stag 48443
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account