Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor |
|
dc.contributor.author |
Martínková, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-08T13:53:32Z |
|
dc.date.available |
2024-07-08T13:53:32Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.date.submitted |
2024-05-09 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/83413 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá červeným barvivem kyselinou karmínovou a jejími vlastnostmi v modelovém nápoji. V teoretické části práce je popsána historie používání tohoto barviva, jeho výroba a využití nejen v potravinách. V další části je uveden vliv kyseliny karmínové na zdraví, legislativa spojená s barvivy a metody, jimiž lze kyselinu karmínovou stanovit. V experimentální části byl zkoumán obsah kyseliny karmínové v modelovém nápoji po ozáření slunečním zářením o výkonech 0,36 a 0,68 W/m2 v závislosti na přítomnosti cukrů, CO2 a době ozáření (7 a 14 h). Bylo zjištěno, že přítomnost cukrů a CO2 (3,5 mg/l) měl pozitivní vliv na stabilitu kyseliny karmínové po slunečním ozáření. Vyšší dávka záření a delší čas měly významný vliv na obsah kyseliny karmínové ve vzorcích. Současně s tím byla sledována také antioxidační aktivita. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Kyselina karmínová |
cze |
dc.subject |
modelový nápoj |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
Carminic acid |
eng |
dc.subject |
model beverage |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.title |
Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji |
cze |
dc.title.alternative |
Stability of carminic acid in model carbonised beverage |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Husáková, Lenka |
|
dc.date.accepted |
2024-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis investigates carminic acid, a red dye, and its properties when used in a model drink. The theoretical section provides an overview of the historical use of this dye, its production, and its applications beyond the food industry. Additionally, the thesis explores the impact of carminic acid on health, relevant legislation related to dyes, and methods for its determination. In the experimental section, the content of carmine acid was investigated in a model beverage after exposure to solar radiation at intensities of 0.36 and 0.68 W/m2, depending on the presence of sugars, CO2, and the duration of exposure (7 and 14 hours). It was found that the presence of sugar and CO2 (at a concentration of 3.5 mg/l) had a positive impact on the stability of carmine acid after solar irradiation. Higher radiation doses and longer exposure times significantly affected the carmine acid content in the samples. Additionally, antioxidant activity was also monitored. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.description.defence |
<p>Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.</p> |
cze |
dc.identifier.stag |
48443 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|